Zend Framework Interview Questions and Answers

Posted on

Zend Framework is the most popular framework developed using PHP. It’s fully object oriented web application framework with Model View Controller (MVC) pattern. There are many small to large scale of web applications are developed using Zend frameworks. Due to this, there always demand of PHP programmers who has expertise in Zend Frameworks. So if you have expertise in Zend Framework and looking for interview questions and answers. You’re here at right place. Here we have listed some of the most asked Zend Framework interview questions with answers for both the beginner and experienced programmers.

Q1: What does autoloader in Zend Framework?

Ans: The Zend Framework has default Zend_Loader_Autoloader that’s called autoloader. The autoloader end the need to manually include the file. Whenever any class or interface called, the autoloader is called automatically to load all the objects.

Q2: What is Zend Controller Front in Zend Framework?

Ans: In Zend framework, the Zend_Controller_Front implements front controller pattern used in Model-View-Controller of a applications. Its main purpose to manage the request, route the incoming request, and then dispatch actions.

Q3: What is the purpose of bootstrap in Zend framework??

Ans: In Zend framework, the bootstrapping is the process to load the application. All the resources require to an application to process the request to the application is bootstrapped/loaded/initialized before the request is completed.

Q4: What is Zend\Authentication?

Ans:The Zend\Authentication is the Zend component that related to authentication. It is used to determining entity based on certain set of credentials.

Q5: What is Authorization in Zend Framework?

Unlike Authentication, the Zend Authorization is the process of deciding to allow access to entity or performing certain operations.

Q6: What Zend Permission Acl?

Ans: The Zend\Permissions\Acl component is used in Zend application for access control to certain protected objects.

Q7: What is application.ini file in Zend Framework?

Ans: Configuration can be done in application.ini file in Zend framework. This file in the path application/configs/application.ini.

Q8: Checking Form Post request in Zend Framework?

Ans: We will check Form post request in Zend framework using below code:
if ($this->getRequest()->isPost()) {
echo "This is post request";
} else {
echo "This is not a post request";
}

Q7: Does Zend Framework support PHP 7?

Ans: The current Zend framework 3 is fully supporting PHP 7 version.

Q8: How to disable layout in Zend framework?

Ans: We need to disable layout when we make a AJAX request to fetch data. We will use below code to disable layout.

$this->_helper->layout()->disableLayout();
$this->_helper->viewRenderer->setNoRender(true);

Q9: How to include CSS in Zend framework?

Ans: You can call below code in your .phtml with your CSS filename to include your CSS.

$this->headLink()->appendStylesheet('filename.css');

Q10: Major component name of Zend framework?

Ans: Here are some major Zend framework components name:

  • Zend_Auth
  • Zend_Acl
  • Zend_Config
  • Zend_Controller
  • Zend_Db
  • Zend_Form
  • Zend_Layout
  • Zend_Validate

You may also check:

2 thoughts on “Zend Framework Interview Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *